RSS

Iepurasul de Paste. Istorie, traditii si superstitii.

24 Apr

  Iepurasul de Pasti este un simbol pagân, emblema a fertilitatii, asociat de crestini cu aparitiile lui Iisus dupa Înviere. Prima mentionare a iepurasului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din aceasta tara se credea ca iepurasul aduce ouale rosii în Joia Mare si pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Pastelui.

În traditia pagâna anglo-saxona exista o zeita pe nume Eostre, cunoscuta drept zeita primaverii. Simbolurile ei principale erau oul si iepurele. Exista o legenda potrivit careia zeita a gasit o pasare ranita în timpul iernii, iar singura solutie pentru a o salva a fost sa o transforme în iepure. Desi nu mai era pasare, iepurele putea sa faca oua.

Primavara avea loc un festival dedicat zeitei, care tinea din martie pâna la sfârsitul lui aprilie. Când crestinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe traditii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelasi timp si îi încurajau pe pagâni sa se converteasca. Drept rezultat, numele Pastelui în engleza, Easter, provine de la Eostre.

Iepurasii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar si penrtu ca iepurii sunt puternic legati de luna în traditia pagâna. Iepurele era si un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determina în ce zi sarbatorim Pastele în fiecare an.

În Germania, iepurasii de Paste erau albi si se credea ca daca un copil este foarte cuminte, un iepuras le va aduce un cos plin de oua colorate. Tot în Germania s-au nascut si primii iepurasi de Paste dulci, în secolul 19. Ei erau facuti din aluat de foi si zahar.

În zilele noastre, iepurasul de Paste exista cam în toata lumea, existând doar mici diferente între traditii. Exista însa câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elvetia, de exemplu, cucii aduc ouale colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mic cred în vulpita de Paste.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe Aprilie 24, 2011 în Diverse

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: